Ideálne podmienky pestovania
- Nadmorská výška: 600-2000 metrov
- Teplota: 15-25°C
- Zrážky: 1500-2000 mm ročne
- Pôda: hlboká, dobre odvodnená, bohatá na minerály
- Tieň: čiastočný, poskytovaný tieniacimi stromami
Začiatok pestovania
Výber semien
- Používajú sa len najkvalitnejšie kávové čerešne
- Semená sa extrahujú z plodov a starostlivo sa čistia
- Testuje sa ich životaschopnosť a kvalita
Príprava škôlky
- Semená sa vysádzajú do špeciálnych záhonov alebo vreciek
- Pôda musí byť bohatá na živiny a sterilná
- Zabezpečuje sa správna vlhkosť a tienenie
Klíčenie a rast sadeníc
- Trvá 3-4 týždne kým semená vyklíčia
- Sadenice zostávajú v škôlke 6-12 mesiacov
- Pravidelné zalievanie a hnojenie je kľúčové
Presádzanie a rast
- Mladé rastliny sa presádzajú na trvalé stanovište
- Vzdialenosť medzi rastlinami: 1,5-2 metre
- Prvé 3-4 roky sa formuje tvar rastliny pravidelným orezávaním
- Používa sa systém medziplodín pre lepšie využitie pôdy
Starostlivosť o plantáž
Pravidelná údržba
- Kontrola škodcov a chorôb
- Odstraňovanie buriny
- Orezávanie a tvarovanie rastlín
Výživa
- Organické hnojenie
- Mulčovanie
- Doplňovanie minerálov
Kvitnutie a tvorba plodov
- Prvé kvety sa objavia po 3-4 rokoch
- Kvitnutie trvá 2-3 dni
- Od kvetu po zrelý plod uplynie 6-9 mesiacov
- Jedna rastlina vyprodukuje 2-4 kg zrelých čerešní ročne
Zber úrody
Metódy zberu
- Selektívny ručný zber (najkvalitnejší)
- Stripping (zber všetkých plodov naraz)
- Mechanizovaný zber (len na rovných plantážach)
Načasovanie zberu
- Zber len zrelých, červených čerešní
- Môže vyžadovať viacero prechodov tou istou rastlinou
- Zberové obdobie trvá 2-3 mesiace
Zaujímavosti
- Kávovník začína produkovať v plnej miere až po 5-7 rokoch
- Môže plodiť 20-30 rokov
- Na výrobu 1 kg praženej kávy treba asi 4-5 kg čerešní
- Jeden zberač nazbiera denne 45-90 kg čerešní
Pestovanie kávy je náročný a dlhodobý proces vyžadujúci si veľa trpezlivosti, odborných znalostí a správne podmienky. Kvalita konečného produktu závisí od každého kroku v tomto procese, od výberu semien až po zber úrody.