Ideálne podmienky pestovania

  • Nadmorská výška: 600-2000 metrov
  • Teplota: 15-25°C
  • Zrážky: 1500-2000 mm ročne
  • Pôda: hlboká, dobre odvodnená, bohatá na minerály
  • Tieň: čiastočný, poskytovaný tieniacimi stromami

Začiatok pestovania

Výber semien

    • Používajú sa len najkvalitnejšie kávové čerešne
    • Semená sa extrahujú z plodov a starostlivo sa čistia
    • Testuje sa ich životaschopnosť a kvalita

    Príprava škôlky

      • Semená sa vysádzajú do špeciálnych záhonov alebo vreciek
      • Pôda musí byť bohatá na živiny a sterilná
      • Zabezpečuje sa správna vlhkosť a tienenie

      Klíčenie a rast sadeníc

        • Trvá 3-4 týždne kým semená vyklíčia
        • Sadenice zostávajú v škôlke 6-12 mesiacov
        • Pravidelné zalievanie a hnojenie je kľúčové

        Presádzanie a rast

        • Mladé rastliny sa presádzajú na trvalé stanovište
        • Vzdialenosť medzi rastlinami: 1,5-2 metre
        • Prvé 3-4 roky sa formuje tvar rastliny pravidelným orezávaním
        • Používa sa systém medziplodín pre lepšie využitie pôdy

        Starostlivosť o plantáž

        Pravidelná údržba

        • Kontrola škodcov a chorôb
        • Odstraňovanie buriny
        • Orezávanie a tvarovanie rastlín

        Výživa

          • Organické hnojenie
          • Mulčovanie
          • Doplňovanie minerálov

          Kvitnutie a tvorba plodov

          • Prvé kvety sa objavia po 3-4 rokoch
          • Kvitnutie trvá 2-3 dni
          • Od kvetu po zrelý plod uplynie 6-9 mesiacov
          • Jedna rastlina vyprodukuje 2-4 kg zrelých čerešní ročne

          Zber úrody

          Metódy zberu

            • Selektívny ručný zber (najkvalitnejší)
            • Stripping (zber všetkých plodov naraz)
            • Mechanizovaný zber (len na rovných plantážach)

            Načasovanie zberu

              • Zber len zrelých, červených čerešní
              • Môže vyžadovať viacero prechodov tou istou rastlinou
              • Zberové obdobie trvá 2-3 mesiace

              Zaujímavosti

              • Kávovník začína produkovať v plnej miere až po 5-7 rokoch
              • Môže plodiť 20-30 rokov
              • Na výrobu 1 kg praženej kávy treba asi 4-5 kg čerešní
              • Jeden zberač nazbiera denne 45-90 kg čerešní

              Pestovanie kávy je náročný a dlhodobý proces vyžadujúci si veľa trpezlivosti, odborných znalostí a správne podmienky. Kvalita konečného produktu závisí od každého kroku v tomto procese, od výberu semien až po zber úrody.

              Pridaj komentár

              Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *