Ľadová káva alebo iced coffee je skvelý spôsob, ako si vychutnať kávu najmä v horúcich dňoch. S týmto receptom si môžete pripraviť osviežujúcu a chutnú ľadovú kávu priamo vo vašej kuchyni.

Ingrediencie


- 30 ml čerstvo pripravenej kávy (najlepšie espresso alebo silná filtrovaná káva)
- 100 ml mlieka (môžete použiť kravské, mandľové alebo ovsené)
- 1-2 lyžice cukru alebo sladidla podľa chuti
- Ľadové kocky
- Šľahačka (voliteľné, na ozdobenie)
- Kakao alebo škorica na posypanie (voliteľné)

Nástroje


- Kávovar s parnou tryskou
- Mlynček na kávu
- Tamper
- Mliečna nádoba (pitcher)
- Termometer (voliteľné)
- Vysoký sklenený pohár (200 - 250 ml)

1. Príprava kávy

Pomocou mlynčeka na kávu nameľte kávu na jemnú konzistenciu pre espresso.
Naplňte portafilter kávou a pomocou tampera ju dôkladne stlačte.
Vložte portafilter do kávovaru a uvarte 1 shot espressa (30 ml). Nechajte ho chvíľu vychladnúť.

2. Príprava ľadu:

Pripravte si ľadové kocky. Môžete ich vyrobiť z vody alebo z kávy, aby ste predišli zriedeniu chuti. Ak chcete, môžete tiež pridať do formy na ľad trochu mlieka alebo sirupu pre extra chuť.

3. Príprava mlieka:

Nalejte mlieko do mliečnej nádoby (pitcher) a pomocou parnej trysky napeňte mlieko, ak preferujete krémovejšiu verziu. Ak nemáte parnú trysku, môžete mlieko jednoducho zohriat na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre a potom ho vyšľahať ručne alebo pomocou mixéra. Mlieko by malo mať teplotu okolo 60-65 °C.

4. Príprava ľadovej kávy:

Do vysokého skleneného pohára pridajte ľadové kocky.
Nalejte vychladnuté espresso na ľad.
Potom pridajte napenené mlieko, aby sa vytvorila krémová vrstva. Ak máte radi sladšie nápoje, pridajte cukor alebo sirup podľa chuti a dobre premiešajte.

5. Dekorácia (voliteľné)

Na vrch ladovej kávy môžete pridať šľahačku a posypať kakaovým práškom alebo škoricou pre extra chuť a vizuálny efekt.

Tipy pre dokonalé Latté macchiato:

    • Používajte čerstvo praženú kávu a kvalitné mlieko, aby ste dosiahli najlepšiu chuť.
      Experimentujte s rôznymi druhmi mlieka (napr. mandľové, ovsené) a sirupmi, aby ste našli svoju obľúbenú kombináciu.
      Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať aj vanilkový extrakt alebo karamelový sirup.

Vzhľad dokonalej iced coffee:

Vrstvenie: Ľad na spodku, espresso v strede a mlieko na vrchu, jasne oddelené.
Pena: Hladká a krémová, ideálna na ozdobenie.
Farby: Tmavé espresso, svetlá mliečna vrstva a ľadové kocky na spodku.
Pohár: Použite vysoký sklenený pohár, aby ste si vychutnali všetky vrstvy.

Ľadová káva by mala byť podávaná studená, s lákavým vzhľadom a osviežujúcou chuťou, čo z nej robí skvelý zážitok pre všetky zmysly. Užite si svoju dokonalú ľadovú kávu v horúcich letných dňoch !

PODOBNÉ ČLÁNKY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *