Latté macchiato je obľúbený kávový nápoj, ktorý sa vyznačuje vrstvami mlieka a espressa. Tu je jednoduchý recept na jeho prípravu a popis, ako by mal vyzerať správne pripravený nápoj.

Ingrediencie


- 1 šálka (240 ml) čerstvo napeneného mlieka (plnotučné alebo polotučné)
- 1 shot (30 ml) espressa
- Cukor (podľa chuti, voliteľné)
- Kakao alebo škorica na posypanie (voliteľné)

Nástroje


- Kávovar s parnou tryskou
- Mlynček na kávu
- Tamper
- Mliečna nádoba (pitcher)
- Termometer (voliteľné)
- Vysoký sklenený pohár (250 - 300 ml)

1. Príprava kávy

Pomocou mlynčeka na kávu nameľte kávu na jemnú konzistenciu pre espresso.
Naplňte portafilter kávou a pomocou tampera ju dôkladne stlačte.
Vložte portafilter do kávovaru a uvarte 1 shot espressa (30 ml). Nechajte ho chvíľu vychladnúť.

2. Príprava mlieka:

Nalejte mlieko do mliečnej nádoby (pitcher) a pomocou parnej trysky napeňte mlieko. Ak máte termometer, sledujte teplotu, aby sa teplota mlieka dostala na 60-65 °C. Mlieko by malo byť napenené do jemnej, krémovej textúry.

3. Príprava Latté macchiato:

Do vysokého skleneného pohára nalejte napenené mlieko, aby sa vytvorila vrstva na dne. Pomaly a opatrne nalejte espresso do pohára s mliekom, aby sa vytvorila charakteristická „škvrna“ na povrchu.

4. Dekorácia (voliteľné):

Na vrch Latté macchiata môžete posypať kakaový prášok alebo škoricu pre extra chuť a vizuálny efekt.

Tipy pre dokonalé Latté macchiato:

    • Používajte čerstvo praženú kávu a mlieko, aby ste dosiahli najlepšiu chuť.
    • Uistite sa, že kávovar a parná tryska sú správne vyčistené a pripravené na použitie.
    • Experimentujte s rôznymi pomermi mlieka a peny, aby ste našli svoju ideálnu textúru.

Vzhľad dokonalého latte macchiato:

Vrstvenie: Mlieko na spodku, espresso v strede a pena na vrchu, jasne oddelené.
Pena: Hladká a krémová, ideálna na latte art.
Farby: Svetlá spodná vrstva, biela pena a tmavé espresso na vrchu.
Pohár: Použite vysoký sklenený pohár, aby ste si vychutnali všetky vrstvy.

Latté macchiato by malo byť podávané horúce, s lákavým vzhľadom a krémovou textúrou, čo z neho robí skvelý zážitok pre všetky zmysly. Užite si svoje dokonalé „lattéčko“ !

 

PODOBNÉ ČLÁNKY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *